Når alder kun er et tal

Hun ligger smukt og troner der i vandkanten i Thisted. Og alder snakker vi ikke om, når først man har rundet de 100, og faktisk været en del af 3 århundreder. Den aldrende dame, som jeg omtaler, er selvfølgelig Den gamle Toldbod i Thisted. 

Den ikoniske bygning blev opført i 1885, og var dengang den “nye” toldbod. Bygningen fungerede som toldkammer frem til 1972, hvor Thisted Kommune overtog den. Bygningen gennemgik en stor istandsættelse i 1985, efter Realkredit Danmark overtog den.

 

Et godt motiv

Den gamle toldbod var ét af de første motiver, jeg besluttede mig for at tegne i Thisted. Bygningen er så markant, at man umulig kan være kommet forbi, uden at have bemærket bygningen. 

Men nogle gange bliver de gode idéer skubbet til side. Det kan skyldes travlhed med andre opgaver, andre idéer eller måske præstationsangst… Det er trods alt en stor bygning og med så utroligt mange detaljer. Og det kan være ret svært at få alle detaljer ned på et forholdsvist lille stykke papir. 

Så tanken om at tegne toldboden blev skubbet lidt i baggrunden, og den rykkede ned på to-do-listen efterhånden, som andre motiver kom til og rykkede op. 

 

Et personligt motiv

I 2019 skete der dog noget, der fik mig til at opprioritere projektet. Min arbejdsgiver, Sparekassen Thy, købte ejendommen. Hele bygningen skulle have den helt store omgang, og istandsættes efter alle kunstens regler. Da renoveringen lakkede mod enden, flyttede erhvervsafdelingen og jeg ind i den fantastiske bygning. 

Nu kunne jeg hver morgen træde ind i den skønne bygning. Mærke historiens vingesus, efterhånden som jeg kom op ad trapperne. Det er og bliver en fantastisk bygning.

 

Et anerkendt motiv

I 2020 skulle Thisted Kommune uddele Bygningspræmien på Arkitekturens dag den 5. oktober. Og den gamle toldbod var selvfølgelig nomineret. Dét satte hovedet på sømmet: Nu måtte jeg simpelthen se og blive færdig med tegningen. – og det blev jeg, som det nok fremgår af billedet her på siden.

Det blev dog ikke Den gamle Toldbod, der løb med æren. Men den fik til gengæld en opdateret portrættegning 😉

Og så må jeg måske have kigget nærmere på Gyrup og Thy Whiskey, som vandt Bygningspræmien. Måske der gemmer sig et nyt motiv for Kreative Lise?