Dette indlæg indeholder reklamelinks.

Avanceret flettet stjerne med 72 strimler

Avanceret flettet stjerne med 72 strimler – er smuk i vinduet, når den lave vintersol skinner på den

Flettede stjerner i en lidt mere avanceret udgave

Sidste år skrev jeg om, at jeg et år havde siddet og flettet en masse små stjerner i gavebånd. Og midt i alt gavebåndet voksede et ønske om at lave en anderledes flettet stjerne. Jeg googlede og fandt opskriften på den, jeg kalder for kuglestjerne (se mit indlæg fra sidste år her).

Og sidste år gentog historien næsten sig selv. Jeg sad igen og flettede stjerner til den store guldmedalje – men det var lidt for ensformigt. Men jeg kunne ikke rigtigt finde nogle opskrifter, som jeg havde lyst til at gå i gang med.

Men en dag, da jeg sad og legede med Magformers (magneter i geometriske former, trekanter, firkanter, femkanter mm.) sammen med pigerne – da fik jeg pludselig en idé til en flettet stjerne. I stil med kuglestjernen – men barren blev sat en tand højere…
Og Magformers er altså fantastiske – både som legetøj, men også som kreativt værktøj. Som du vil se på billederne længere nede, har jeg brugt dem til at visualisere fremgangsmåden. Og jeg bruger dem også til f.eks. hækling. Det er SÅ meget nemmere at få samlet bolden rigtigt i de rigtige farver, hvis man gør det med Magformers først. Hvis du heller ikke kan leve uden Magformers længere, så kan de bl.a. købes hos Børn i balance (reklamelink).

Jeg ved ikke, hvad jeg skal kalde denne nye stjerne (jeg har ikke set den andre steder, så måske har jeg opfundet noget! 🙂 ), så jeg kalder den bare “avanceret flettet stjerne med 72 strimler”… For ja, du skal bruge 72 strimler til den! Alternativt kunne du også bare flette 18 almindelige stjerner…

Jeg påstod sidste år, at hvis du kan flette en almindelig stjerne – så kan du også flette en kuglestjerne. Og min påstand i år er stadig den samme: Kan du flette en almindelig stjerne – så kan du også flette en “avanceret flettet stjerne med 72 strimler”! Teknikken er den samme – men har du først lige lært at flette en almindelig stjerne, så vil jeg foreslå, at du øver dig lidt på kuglestjernen først (opskriften er her).

 

DIY – sådan fletter du en avanceret stjerne med 72 strimler

Du skal bruge 72 strimler. Jeg bruger helst gavebånd, da det er meget nemmere at trække strimlerne igennem, da det glider bedre end papirstrimler. Gavebåndet tager heller ikke så let skade, som papiret, hvis du kommer til at klemme stjernen lidt i processen (og ja, det kan man godt komme til med denne her til sidst…)

Du skal bruge nogle brede strimler, jeg har brugt Vivi Gades gavebånd i 18 mm bredde (den bliver for lille i 10 mm almindelig bredt gavebånd – jeg HAR prøvet). Du kan købe Vivi Gades gavebånd i forskellige farver her hos CChobby.dk (reklamelink). Du skal bruge 2 ruller til én flettet stjerne med 72 strimler. Psst, de har nogle gange tilbud på det – jeg så det til 50% til Black Friday.

 

Sådan begynder du på din avancerede stjerne

Følg evt. lidt med på kuglestjerneopskriften i starten. Der er flere billeder af de første trin, som jeg har sprunget over her, da jeg går ud fra, at man kan den del af det.

OBS: På de første mange billeder, har jeg vist bagsiden af stjernen, da man ellers ikke kan se noget som helst for alle de løse ender.

Tag først 4 strimler og flet bunden af en stjerne. Gentag i alt 18 gange.

Tag 2 bunde og klap dem sammen. Flet 2 spidser/takker ved at bruge enderne fra begge bunde. Nu har du flettet 2 bunde sammen. Flet én mere på ad gangen, indtil du har en lang række med 8 sammenflettede bunde (de røde på billedet).

1. billede Avanceret flettet stjerne med 72 strimler - 1. del flettes sammen

1. billede
Avanceret flettet stjerne med 72 strimler – 1. del flettes sammen

 

Flet nu 3 bunde sammen, og gentag så du har 2 grupper med 3 bunde i. Flet dem begge på den 5. bund i den lange gruppe (de 2 blå grupper flettet på den røde 5’er på billedet).

2. billede Avanceret flettet stjerne med 72 strimler - 2. del flettes sammen

2. billede
Avanceret flettet stjerne med 72 strimler – 2. del flettes sammen

 

Nu skal du bruge de sidste 4 bunde. Tag en af gangen og flet på som vist på billedet (de grønne)

3. billede Avanceret flettet stjerne med 72 strimler - 3. del flettes sammen

3. billede
Avanceret flettet stjerne med 72 strimler – 3. del flettes sammen

 

Flet spidser/takker på din avancerede stjerne

Nu skal du i gang med at flette spidser/takker – kun på nogle af siderne (resten skal flettes sammen senere). Flet spidser/takker på alle de sider, der er markeret med en gul streg på billedet. Se billede 5 + 6 inden, du går i gang med at flette spidser/takker.

4. billede Avanceret flettet stjerne med 72 strimler - der skal flettes spidser på alle de gule sider på modellen

4. billede
Avanceret flettet stjerne med 72 strimler – der skal flettes spidser på alle de gule sider på modellen

 

Halvdelen af spidserne/takkerne vil efterlade en strimmel på bagsiden af stjernen. For at fjerne denne strimmel, så brug den til at flette den modstående spids/tak. På billede 5 kommer der en strimmel fra spidsen/takken øverst til højre. Den strimmel bruger jeg, når jeg skal flette den sidste spids/tak på billedet. Dvs. jeg fletter med dobbelt strimmel der.

5. billede Avanceret flettet stjerne med 72 strimler - sådan undgår du løse ender inde i stjernen, når du fletter spidser

5. billede
Avanceret flettet stjerne med 72 strimler – sådan undgår du løse ender inde i stjernen, når du fletter spidser

 

På det 6. billede, kan du se, hvilke spidser/takker, der er flettet med dobbelt og med enkelt gavebånd. Husk at flette den med enkelt først (den, der efterlader en strimmel på bagsiden af stjernen).

6. billede Avanceret flettet stjerne med 72 strimler - sådan undgår du løse ender inde i stjernen - flet strimlen med i den modsatte spids

6. billede
Avanceret flettet stjerne med 72 strimler – sådan undgår du løse ender inde i stjernen – flet strimlen med i den modsatte spids

 

Nu er alle spidser/takker flettet, og der er ingen løse ender på bagsiden.

7. billede Avanceret flettet stjerne med 72 strimler - der er flettet spidser på alle de gule sider på modellen

7. billede
Avanceret flettet stjerne med 72 strimler – der er flettet spidser på alle de gule sider på modellen

 

Flet siderne sammen på din avancerede stjerne

Nu skal du i gang med at samle stjernen, ved at flette de sidste løse sider sammen, som vist på billedet (tak, jeg ved godt, det er meget kreativt og smukt fortalt… 🙂 ).

8. billede Avanceret flettet stjerne med 72 strimler - de markede sider skal flettes sammen

8. billede
Avanceret flettet stjerne med 72 strimler – de markede sider skal flettes sammen

 

På det 9. billede mangler kun “låget” (nr. 1) at blive flettet på nr. 11, 8 og 14, før at stjernen kan lukkes.

9. billede Avanceret flettet stjerne med 72 strimler - de sidste 3 markerede sider skal flettes sammen

9. billede
Avanceret flettet stjerne med 72 strimler – de sidste 3 markerede sider skal flettes sammen

 

Den sidste finish på din avancerede stjerne

Så langt, så godt. Nu er alle løse sider flettet sammen – og nu har vi en bold med maaaange løse ender…

10. billede Avanceret flettet stjerne med 72 strimler - alle sider er flette sammen - nu mangler vi bare toppene eller bjergene.

10. billede
Avanceret flettet stjerne med 72 strimler – alle sider er flettet sammen – nu mangler vi bare toppene eller bjergene.

 

 

Når du har flettet alle toppene/bjergene, så skal du i gang med en spids saks og klippe enderne. Vær lidt forsigtig – og tjek, at du ikke har glemt at flette noget. Det er så ærgerligt at få klippet enderne af, hvis man har glemt en top/et bjerg.

Nu er den avancerede stjerne med 72 strimler færdig – kan du se, den ligner modellen med Magformers…?

11. billede Avanceret flettet stjerne med 72 strimler - stjernen er fædig - kan man se ligheden med modellen....

11. billede
Avanceret flettet stjerne med 72 strimler – stjernen er fædig – kan man se ligheden med modellen….

 

Den færdige stjerne og resten af gavebåndet fra Vivi Gade.

12. billede Avanceret flettet stjerne med 72 strimler - stjernen er færdig. Flettet med gavebånd fra Vivi Gade

12. billede
Avanceret flettet stjerne med 72 strimler – stjernen er færdig. Flettet med gavebånd fra Vivi Gade

 

 

Kreative Lises flettede stjerner

Hvis du har lyst til at flette andre stjerner, så kan du måske finde inspiration i nogle af mine tidligere indlæg om flettede stjerner i alle mulige afskygninger:

Rigtig god flette-lyst til dig!

Kh. Lise